Adventismen og frimurer

Et stort antal af de overbevisninger/tro og Symboler som ses i VTS publikationer, mens Russell var præsident, er i dag, hvad Jehovas Vidner vil påstå er hedensk og noget af dette af okkult oprindelse.

Hvis du godt kunne lide filmen ”the Da Vinci Code” af Dan Brown og har interesse i udviklingen af den moderne religion, er denne artikel måske lige noget for dig. En lang række af symboler og trosopfattelser er omtalt af Brown, der mener, at Tempelriddernes orden, Frimurerordenen og Illuminati følger sporene tilbage til ægypterne, som er genfortolket eksempelvis af Mormonkirken og Russells bibelstudenter.

Termerne Vagttårnet, Golden age(senere Vågn Op!), Jehova, Ny verdensorden/system, symboler som det alt seende øje, solskive med vinger, to søjler, pyramiderne og Russells Zionistiske holdninger er ting, som er en del af Frimurerne.

En stor del af denne artikel er fokuseret på, om Russell, grundlæggeren af Vagttårnselskabet, havde direkte forbindelse til Frimurerne, som antydes af de mange frimurersymboler, som han brugte i sin tid som leder af VTS. Beviserne underbygger ikke, at Russell adopterede alle disse trosopfattelse fra Frimurerne og at det tyder mere på, at han tog disse trosopfattelser og symboler fra Adventismen.

VTS gør krav på at være udvalgt som Guds eneste repræsentant og at være den ene rene organisation i 1919. Så brugen af hedenske symboler, som en del af tilbedelsen helt til 1930´erne, rejser det spørgsmål, hvorfor ledte Gud og tillod den slags symboler at identificere Hans folk selv længe efter, at de påstod, at Hans åndelige tempel blev renset i 1919.

                                                          Vagttårnet

Ordene ”Vagttårnet” og ”Vagttårnselskabet” som er Jehovas Vidners forældreorganisation og deres måneds blad, er navne som er taget fra Adventistbevægelsen. I bogen ”Jehovas vidner- forkyndere af Guds rige”, 1993, s.48, fodnote, indrømmes der:

 ”Udtrykket ”Watch Tower” er ikke særegent for Russells skrifter eller for Jehovas Vidner. George Storrs udgav i 1950´erne en bog med titlen: ”The Watch Tower: Or, Man in Death; and the hope for a Future Life (Vagttårnet; eller Mennesket i døden; og håbet om et fremtidigt liv. Ikke oversat til dansk). Udtrykket indgik også i titlen på flere religiøse tidsskrifter. Det udspringer af tanken om at holde vagt og følge med i, hvordan Guds hensigter gennemføres.”

                                                                Pyramiderne

  Russell havde stor interesse for Gizapyramiden og dens betydning for bibelske profetier og Rutherford forsatte med at bruge Gizapyramiden som del i profetierne helt frem til 1930´erne.

Russells tro på at pyramiderne havde profetisk betydning, stammer højst sandsynligt fra Adventisterne. I 1859 udgav John Taylor bogen ”The Great Pyramid: Why Was It Built? And Who Built It? ” Heri fremlagde han den tanke, at arkitekten eller den tilsynsførende ikke var ægypter, men Noa. Andre af samtidens pyramideloger mente, at det var Melkesedek. Astronomen Piazzi Smyth tog ideen til sig. I juni 1876 udgav han en artikel i Bibel Examiner, ejet af George Storrs i Brooklyn. Storrs endte med at udgive en række artikler om pyramiderne og dens profetiske betydning i tidsskriften Herald of Life and the Coming Kingdom . I 1877 udgav Joseph Seiss bogen om pyramider, med titlen Miracle in Stone. Russells viden om pyramiderne giver han Smyth æren for.

  ”Vi takker Broder Wrigth og prof. Smyth for deres venlighed. Vi har fulgt de angivne Rettelser, som dog kun beløber sig til i alt tre.” Studier i skriften- Komme dit rige, 1889 ,Örebro, Sverige, s. 297

 ”Prof. Smyth fandt de første af disse opmålinger: (a) til at være 1874 pyramide tommer, anden (b) 1881 pyramide tommer og tredje (c), 1910 pyramide tommer; trods reduktion, ville de give datoerne (a) oktober 1874, (b) oktober 1881 og (c) oktober, 1910 e.v.t.” Studier i skriften- komme dit rige s. 363 (oversat fra engelsk) her

De tre nævnte datoer var meget vigtige for VTS tidlige profetiske doktriner.

 Pyramider er en vigtig del af Frimurernes lære, men også for mange andre hedenske religioner. Pyramider bliver generelt brugt som templer og som en del af troen på et efterliv.

 Se: pyramide – bygningsværk | lex.dk – Den Store Danske

  Russells havde især fokus på Giza pyramiden, som er den største og bygget til faraoen Keops . Den er den nordligste af de tre pyramider og den ældste, som arkæologer mener blev bygget for4 over 4000 år siden. Pyramiden er den største enkelt stående bygning nogensinde bygget og placeret således, at hjørnerne af pyramiden passer med de fire verdenshjørner.

 Russell var af den overbevisning, at budskabet eller vidnesbyrdet i pyramiderne er omtalt i Esajas 19 og Jeremias 32.

 ”Den dag vil der være et alter for Jehova midt i Egypten...et tegn og et vidnesbyrd-” (Esajas 19: 19,20) Gud nævnte profetisk ikke kun den store pyramide i Esajas, men også i Jeremias 32:20, hvor vi læser, at ”I Egypten udførte du tegn og mirakler, som man taler om den dag i dag.” The Bible Students Monthly (1913) Vol.5 No.11 (oversat fra engelsk)

 Han mente, at tegnet i Ægypten var en hentydning til Gizapyramiden. I begyndelsen af 1900-tallet rejste han til Ægypten for at opmåle pyramiden og påstod, at længden af Gizapyramiden på 2170 tommer og deraf ledte Russel,l at Gizapyramiden var bygget i år 2170 f.v.t.. Betydningen af denne lære kan ses ved, at der er afsat over 60 sider til læren i bogen ”Komme dit Rige.”

  ”Den store pyramide i Ægypten er et vidne til alle disse hændelser i tidsaldrene og vor tid-- fortæller deres vidnesbyrd i symboler? Pyramidens nedadgående gang under ”Draconis” symboliserer syndens vej? Dens første opstigende gang symboliserer Jødernes tidsalder? Det store galleri symboliserer evangeliets tidsalder? Dens øvre trappetrin symboliserer den kommende periode med trængsel og anarki, ”dommen” over kristendommen? Kongekammeret, den guddommelige natur, m.m. med den kommende Kirke-- Kristus hoved og legeme? Dens første -kammer, renselse af de retfærdige i den ”store skare” m.m.? Dronningekammeret, dem af Israel og verden, som vil opnå genoprettelse?” Studier i Skriften- Tidsaldernes Plan, 1909, s. 375, engelsk udgave

 I et bemærkelsesværdigt eksempel på vildledning sås, da Russell genfortolkede sit doktrin, så fokus lå mere på året 1914 end 1874. Han ”opdaterede” sine pyramideopmålinger i en senere udgave af Komme dit rige, så den passede til hans nye fortolkning. Russell brugte oprindeligt sine opmålinger af pyramiden til støtte for, at 1874 e.v.t. var begyndelsen af den store trængsel, som ses nedenfor i 1891 udgaven af Komme dit Rige. I 1911 udgaven af Komme dit Rige, ændrede Russell sine pyramidemål med 41 tommer, så det ikke var 1874, men 1914 der blev året, hvor den store trængsel begynder.

 Charles Taze Russell er begravet i den familieejede gravsted i Rosemont United Cemetery, 226 Cemetery Lane, Pittsburgh, Pennsylvania. Ved siden af hans gravsted er der rejst en pyramide til minde om ham. Den vejer flere tons, dekoreret med symboler fra Tempelridderene; det altseende øje og inskriptionen Watch Tower Bible And Tract Society. Kirkegården har flere gravsteder med kendte frimurere og det påstås, at Russell blev balsameret. Frimurertemplet i baggrunden er bygget efter Russells død.

 ”VED GRAVESTEDET om Mandagen, en gruppe på omkring 150, gravtalen blev holdt af broder Bohnet ved broder Russells grav. På siden af en høj, der hælder mod syd, tog vi hinanden i hånden, omkring graven og sang 'Blest be the tie that binds our hearts in Christian love; the fellowship of kindred minds is like to that above.' Vores sidste vedholdene syn på gravstedet, mindede os om den fredfyldte måde, hvor Pastors ” bortgang bag forhænget” Broder Rutherford ord kom i hu: Jeg er glad for at denne fængselsoplevelse var forbeholdt os og ikke for vores kære Broder Russell. Vi besøgte marmormonumentet og så på, mens arbejderne langsomt men sikkert udhuggede monumentet, som var blevet rejst til minde om Selskabet. Watchtower Society gravsted i Rosemont United Cemeteries, 7,5 km nord for Pittsburg by, som har mange gravpladser til Betel familien, pilgrimme og deres hustruer-- mere end 275 grave. Præcist i midten af Betel grundstykket vil der bliver rejst parallelt et Pyramideformet Monument designet af broder Bohnet og accepteret af broder Russell, som det mest passende emblem, et vedvarende monument på Selskabets gravested. Størrelsen på monumentet er 9 fod (ca. 2,7 m) i bunden og ved toppen 7 fod (2,1m) over jorden.” Souvenir Report of the Bible Students Convention, Pittsburgh, PA. 1919 Jan 2-5 p.7 (oversat fra engelsk)

 Bogen Jehovas Vidner- forkyndere af Guds Rige, 1993, s.64 omtaler Russells begravelse, med billeder af hans gravsten, men Russells mindepyramide hverken omtales eller vises billeder af.

VTS tro på pyramiderne forsatte under Rutherfords ledelse, så langt frem som til 1925. ”I den Store Gizapyramides gange er enheden i en eller to af opmålingerne passer med vor dags-sandheds kronologi, som kunne virke tilfældig, men overensstemmelsen med over et dusin af målinger beviser, at den samme Gud designede både pyramiden og planen.” Vagttårnet 15. juni, 1922,s.187 (oversat fra engelsk)

  ”Ægyptens store Pyramider, der står som et stumt og livløst vidne om Herren, som budbringer og dets vidnesbyrd, vil tale med stor elegance om den guddommelige plan.” Vagttårnet 15. maj, 1925,s.148 (oversat fra engelsk)

Forsiden af VTSs "studier i skriften-komme dit rige" 1923 udgaven

Læren om pyramiderne blev først opgivet og smidt i skraldespanden af Rutherford i Vagttårnet 15. november,1928,s.339-344

  ”Så lagde Satan sin viden i døde sten, som kan kaldes Satans bibel og kan ikke være Guds sten vidne. Ved bygningen af pyramiden, ville Satan selv lægge noget i, som er delvist sandt, fordi det er hans metode for svindel og vildledning:” Vagttårnet 15. november, 1928,s. 344 (oversat fra engelsk)

 Antydede Rutherford, at Russell, som er religionsgrundlægger, måske var ledt af Satan og på den måde fremmede Satans lære? Det er meget bemærkelsesværdigt efter at have brugt pyramiderne som grundlag for 1914 læren i årtier, for derefter meget dramatisk vende på en tallerken og kassere hele læren.

 Siden da har VTS gjort alt for at distancere sig fra sin egen historie om Pyramidelogi. Så meget at Vagttårnet 15. august 2012, s. 31 viser et billede af ” tidsaldrenes kort” fra ”Studier i Skriften-- Tidsaldernes guddommelige plan,” hvor blev pyramiden belejligt blev dækket af Benjamin Barton.

 Pyramidelogi var ikke en almindelig del af kristendommen, som Bibelstudenter uundgåeligt havde arvet og som VTS påstod, når det gjaldt andre ting, som de gjorde tidligere, såsom fejring af Julen. Det var en lære, som stammede fra Adventismen og som Russell indførte. Jesu rensede heller ikke VTS for denne lære i 1919, da han kom for at rense sit åndelige tempel, for Rutherford forsatte denne lære langt op i 1920´erne. Selvom Rutherford påstod at læren kom fra Satans bibel, skrev han flere gange om det og Russell introducerede læren under den påstand, at det var under ledelse af den hellige ånd og som Guds udvalgte” mundstykke.” (profet)

                                                               Kors og Krone

  VTS brugte Kors og Krone symbolet i over 50 år, til 1931. Kronen symboliserer den himmelske belønning og korset, de trængsler i livet en kristen må udholde. Bibelstudenter bar Kors og Kronen som et emblem og symbolerne prydede forsiden af Vagttårnsbladet.

Et forholdsvis kendt billede af Charles Russell, ses han ved sit skrivebord, med Kors og Kronen hængende over sit hoved på væggen.

Ved Cedar Point stævnet i 1922 ses Kors og Krone med Jesus på et kors og det amerikanske flag.

”Som en slags identifikation gik bibelstudenterne i mange år med en lille nål, der var udformet som et kors og en krone og dette symbol fandtes på forsiden af „Watch Tower fra 1891 til 1931. Men i 1928 blev det understreget, at det var forkyndelsen og ikke et symbol, der skulle identificere den kristne. I 1936 kom det desuden frem, at vidnesbyrdene peger på, at Kristus døde på en pæl, ikke på et kors.” Jehovas vidner-- forkyndere af Guds Rige, 1993,s.200

   Mens bogen- Jehovas Vidner- Forkyndere af Guds Rige ,1993 omtaler, at Bibelstudenter bar Kors og Krone. Denne korte omtale nævner ikke, hvorfor de bar emblemet eller hvad det symboliserede.

 Kors og Krone er symboler, som er kendt hos kristne grupper og hemmelige selskaber som Illuminati og Christian Scientist og kan forkomne i katolske kirker.

 Kors og Krone er også en henvisning til Tempelridderne, som også bruges til at identificere Frimurergruppen, der viser ære til 12. tallets Riddere, som fortælles havde viet deres liv til korstog, beskyttelse af pilgrimme, der var på vej mod Jerusalem og beskytte den Hellige Gral.

 Laurbærkransen omkring Kors og Kronen som sås på forsiden af Vagttårnsbladet. Laurbærkrans symbolet bruges også af FN og Star Trek som logo, begge stærkt inspireret af Frimurerne.

 I 1933 blev Kors og Krone fortolket til at være idol eller afgud og fra 1934 blev korset beskrevet som hedensk. (The Golden Age 28. februar,1934,s. 336)

 ”.. alle idoler og tåbelige hobbyer, som pyramiderne i Ægypten. Kronologi, Tabernaklet i vildnisset, Kors og Krone mærker og ting som dette, skal tages af og lægges væk.”https://jwfacts.com/images/preparation-1933-p239-cross-crown-pyramid.jpg

 Korset og Kronen blev anvendt i over 50 år og pynter begge sider af Pyramiden ved Russells gravsted. Hvis VTS er Jehovas organisation og styret af en hellig ånd, hvorfor ville VTS så i årtier fremme noget, som den senere dømmer til at være hedenske symboler?

                                                           Den vingede Solskive

 Den vingede Solskive er et religiøst ægyptisk symbol, som bruges af Frimurerne og okkulte grupper, symbolet pyntede forsiden på nogle bøger i samlingen ”Studier i Skriften.”

Den 4000 år gamle vingede Solskive blev fundet i Ægypten og Mesapotamien og forbindes med solen og solguder. Den iranske religion Zoroastrinisme tog den vingede Solskive til sig og genfortolkede symbolet til at inkludere en menneskefigur under navnet Faravahar.

  Frimurerne beskriver brugen af den vingede Solskive på denne måde;

 ”... the Winged-Disk, with the Uraei of Egypt, the original of which we find in the text summarized by Naville in the "Myths of Horus," pII. xii. ff; "horus commanded Thoth that the Winged-Sun-Disk, with Uraei, should be brought into every sanctuary wherein he dwelt, and into every sanctuary of all the gods of the lands of the South and the North, and in Amentet, in order that they might drive away evil from therein...." This is what is meant by the Winged-Disks, with the Uraei, which are seen over the entrances of the courts of the temples of all the gods and goddesses of Egypt." (Churchwald, Albert, The Signs and Symbols of Primordial Man (London: George Allen & Co., Ltd.) 1913 s. 344)

  Rosicrucian Ordenen AMORC (Ancient and Mystical Order Rosae Crucis) er en okkult organisation, som bruger vinge-skiven som deres logo.

Det bliver sagt om Rosicrucians, at de skulle have eksisteret i tusind år og AMORC organisationen begyndte i 1915. Som det bliver sagt på deres hjemmeside:

 ”Målet for Rådet er at give kosmisk hjælp til alle, som har behov for det. Rådet gør dette ved at lægge bestemte spirituelle energier i bevægelse og guide dem i henhold til deres mystiske lov og naturens principper.” Rosicrucian.org/home.html (30. Mar 2005) (oversat fra engelsk)

 Bogen The Rosicrucians Their Teachings, (Swinburne, Clymer, Quakertown, PA.: The Philosophical Pub. Co., 1923 s. 112) omhandler Rosicrucians og siger dette om den vingede-Solskive;

 ”Den vingede Solskive er et Rosicruciansymbol, dog på trods af at Illuminati også gør krav på symbolet. Det må også indrømmes, at symbolet er af ægyptisk oprindelse. Den vingede Solskive er symbolet på en perfekt sjæl, der flyver tilbage til skabelsens kilde i de Elysisiske marker hinsides.” (oversat fra engelsk)

 Den vingede Solskive er ikke en del af de almindelige kristne symboler, som Russell valgte at bruge. Symbolet er helt af hedensk oprindelse.

 I tiden op til vor tid har VTS beskrevet symbolet som hedensk og gjort deres til ikke at omtale symbolet, VTS selv har gjort brug af.

 Som Kronen på Russells pyramide ses Det Altseende Øje, et symbol brugt af ægypterne, i buddisk tilbedelse, Frimurene, Mormoner og ses også på den amerikanske dollar seddel.

 Russell brugte Det Altseende Øje i filmen The Photo Drama of Creation fra 1914.

Andre navne for Det Altseende Øje er Horus Øje eller Utchats Øje, som er knyttet til både den ægyptiske gud Horus (krigsgud) og hans far Osiris (som sammen med gudinden Isis bliver til den ægyptiske triade, som er kristendommens svar på treenigheden).

Horus Øje kaldes også ”mal ochio” (det onde øje). Dette symbol bliver betragtet af satanister som symbol på Lucifer. Det menes at have været satanisten Aleister Crowleys ynglingssymbol.

 For at forstå hvorfor Russell havde interesse i det Altseende Øje, skal man se på den betydning, som Frimurerne lagde i symbolet, det forklares her af Albert G. Mackey, M.D:

 ”Hvad er kilden til dette symbol og dets betydning? Et vigtigt symbol lånt af Frimurerne fra oldtiden. Blandt ægypterne var deres hovedgud Osiris, hans kendetegn var et åbent øje” Jehovas øje er allesteds,” beskuer og ser det onde og det gode. Det ”Altseende Øje” er et symbol på årvågenhed og øjet hos den Store Arkitekt. Det er et symbol på hans guddommelige årvågenhed og omsorg for universet. Det Altseende Øje, som Solen, Månen og Stjernerne adlyder og under deres årvågne virke vil selv kometer kredse, invadere ind i det inderste af menneskets hjerte og vil belønne os efter vores gerninger. ”Strålerne” repræsenterer ”Lys”. Frimurerne kaldes ”Lysets Sønner”, da de er betroede i at eje den sande mening og viden om dette symbol. Det er som fakta det første symbol af alle, som den nyindviede bliver præsenteret for og bliver fortsat vist ham i forskellige former igennem hans frimurerkarriere. Eftersom Lyset ikke kun kommer fra Gud, men gør også sit formål kendt for ham, så det er sendt for at signalere moralsk sandhed. Præ. 15:8 Salme 33:18” phoenixmasonry.org/ (15 Jan 2005) (oversat fra engelsk)

 ”Det Altseende Øje” er endnu et og til stadighed mere vigtigt symbol på det samme store Væsen.” phoenixmasonry.org (15 Jan 2005)(oversat fra engelsk)

  ”Det Altseende Øje var måske da blevet set som et symbol på Guds manifest af Hans allestedsnærværende, hans beskyttende og bevarende karakter, til hvem Salomon hentyder til i Ordsprogenes bog (15:3), hvor han siger; ”Jehovas øjne er alle steder, betragter både de onde og de gode.” Det er symbolet på en allestedsnærværende Guddom.” masonicdictionary.com/eye1 (15 Jan 2005) (oversat fra engelsk)

 Grunden til at Frimurerne bruger dette symbol, er at det fremkalder forbindelse til bibelen på trods af symbolets hedenske oprindelse.

                                                                    YHWH

 Tetragrammet og ordet Jehova er blevet brugt af Frimurerne hen over århundrederne.

 ”Et andet vigtigt symbol er det Uudtalelige Navn, med hvilket serien af rituelle symboler vil blive konkluderet. Tetragrammet eller det Uudtalelige Ord, det Ikke-kommunikerbare Navn er et symbol retligt overvejet ikke mindre end et symbol, som har mere end noget andet (undtagen, måske det symbol, der er forbundet til soltilbedelse) gennemsyret af ritualer fra oldtiden. Trekanten er endnu et symbol, som berettiger til vores overvejelse. Der er, som fakta, intet andet symbol, som er mere foranderligt i dets muligheder eller generelt nedsevet gennem hele systemet både det tilfældige og de rene Frimurer. Den ligesidede Trekant forekommer at have været adopteret af næsten alle oldtidens nationer som et symbol på en guddom. Blandt Hebræerne er det allerede blevet bekræftet, at denne figur med Yod [Y] i sit centrum, blev brugt til at repræsentere tetragrammet eller det uudtalelige Guds navn.”phoenixmasonry.org

    Det følgende er Frimure billeder.

                                                     Den femkantede Stjerne

  Den femkantede stjerne kunne ses i det originale VTS stempel og har forbindelse til Frimurerne, som også brugte den femkantede stjerne i deres stempel

 De to søjler forekommer som en del af invitationen til The Photo Drama of Creation og på fronten af nogle af udgaverne af bogserien ”Studier i Skriften”, udgivet af VTS.

 

 

 Se videre i "Adventisme,frimuer2